top of page

Skipperhuset -

hvor Roald Amundsen ble født i 1872

“Skipperhuset” eller «Tomta», som det ble kalt,  er stedet Roald Amundsen ble født 16.juli 1872. Både utvendig og innvendig er huset i dag temmelig likt slik det var for mer enn 150 år siden da det ble bygget. Det å gå inn i stuene i Skipperhuset er som å gå inn i en annen tid. Vegger, tak og gulv, -med farger, dekorasjoner og innredning er akkurat slik det var da både dette og de fire andre husene i «Amundsenlandsbyen» ble bygget samtidig midt på 1850-tallet.

​

I alle husene langs den svingete sandveien bodde brødre, søskenbarn, tanter og onkler av Roald Amundsens far. Sammen drev de et av Norges største seilskuterederier, og det var på mange måter rederiets hovedkvarter som ble flyttet til Vesten, bare noen steinkast fra bryggene nede ved Glomma og havna i Sannesund. Sagbrukene på Borregaard og Hafslund var rederiets største kunder.

​

Tre av husene i «Amundsenlandsbyen» er av typen «Skipperhus», slik det var vanlig for skippere og redere langs kysten av Sørlandet og på Hvaler på 1800-tallet. Hvitmalt trehus i halvannen etasje, med halv-valmet tak, granitt grunnmur og en grunnflate på ca. 15m x 10 m. I første etasje er det hele fire stuer, pluss kjøkken og herskapets soverom. På loftet er det to alkover, en til stuepikene og en til Roalds brødre. Både dekorasjoner og innredning var av ypperste kvalitet, det beste man kunne kjøpe på midten av 1800-tallet. Det er malte tapeter med sjablongborder, håndmalt stukkatur og takdekorasjoner. På gulvene ligger datidens største mote, kjøpt i London : mønstret linoleum med egen fargepalett for hvert rom. Amundsenfamilien var øverste middelklasse, og det kan man både se og fornemme når man går rundt med guidene i stuene til Roald Amundsens foreldre.

​

​

Noe som gjør inntrykk er de nedslitte trinnene i den bratte tjenertrappen på kjøkkenet. I guidenes fortelling om Skipperhuset tar vi også med noen ord om datidens klassesamfunn og de store forskjellene det var på «herskap og tjenere».

​

Noen av møblene er fra tiden da Roalds familie bodde i huset, men det meste av inventar og møbler er fra tiden etter 1872. Da tok Roalds mor og far med seg barneflokken og flyttet til nytt hus i Christiania. En annen Amundsen-slektning, fra «Amundsen-landsbyen», overtok huset og flyttet inn. De bodde i huset fram til begynnelsen av 1920-tallet og gjorde noen små forandringer. Blant annet ble det lagt inn elektrisitet til noen taklamper i stuene og på kjøkkenet.

​

Både Roald og hans brødre kom ofte på besøk til «Amundsen-landsbyen» og familien som fortsatt bodde i husene her. Roald hadde selv lovet å være til stede da den store minnebautaen over hans bragder som polarutforsker skulle avdukes i 1928, men samme år styrtet han i Nordishavet med flyet «Latham» og omkom. Bautaen er plassert i den flotte hagen rundt Skipperhuset, med flott utsikt over Glomma og landskapet. Fra minnebautaen er det knapt 50 meter til soverommet i Skipperhuset der sengen hvor Roald ble født fortsatt står. Sirkelen ble sluttet da kronprins Olav avduket bautaen 16.desember 1928 foran en folkemengde på 10 000 besøkende.

​

I opplevelsen av Skipperhuset hører det med å ta en spasertur rundt i den flotte hagen, gå inn i «lysthuset» og sitte på benkene gjemt bak bladene. Kanskje også spasere en tur ned til den nye Amundsenbrygga ved Glomma og se restene etter kaianlegget for Amundsenrederiene. I sin selvbiografi skriver Roald at han ofte gikk på disse stiene og drømte om et liv ute i verden på de syv hav.

​

øa/2024

Spisetue dekket til fest Skipperhuset.JPG

Som en tidsreise å gå inn i det mer enn 160 år gamle huset hvor Roald Amundsen ble født sommeren 1872.          - se her

Framheim

Les mer om overvintringshytta fra Sydpolekspedisjonen.        - se her

Amundsenbrygga

Les om historien til Amundsenfamiliens seilskuterederi og den nye «Amundsen-brygga» ved Glommastien.       - se her

Amundsen Park

Les om Parken rundt Skipperhuset

 - se her

Polartstillingen

Les mer om livet til eventyreren og polarutforskeren Roald Amundsen

- se her

Bilder fra området

Her ser du flere bilder fra Roald Amundsens Fødested.

se her

Det røde rommet[50].jpg
Skipperhuset - kjøkken foto 2021 - øa[48].jpg
bottom of page