top of page

Polarutstillingen

Utstilling LÃ¥ven 3.jpg

«Drøm store tanker – nå høye mål», det er overskriften på den flotte Polarutstillingen Stiftelsen Roald Amundsens fødested produserte i samarbeid med FRAM-museet til nyåpningen av Tomta i 2021. Utstillingen viser med bilder, tekst, video, lydkulisser og gjenstander en fullstendig gjennomgang av Roald Amundsens liv og bragder som polarforsker og eventyrer. Kurator for utstillingen var forfatter Jan Ove Ekeberg.

​

I Polarutstillingen kan besøkende selv vandre rundt og lære om samtlige av ekspedisjonene til Roald Amundsen. Fra Belgica til Antarktis via Gjøa gjennom Nordvestpassasjen, FRAM-ekspedisjonen til Sydpolen, MAUD på forgjeves forsøk i Nordpolisen og de fantastiske fly-ekspedisjonene med N24 og N25 fra Ny-Ålesund. I utstillingen kan besøkende se sjeldne bilder fra luftskipet NORGE og ikke minst det siste bilde av Roald Amundsen om bord i sjøflyet «Latham» i Tromsø. Særlig lykke blant de yngste besøkende gjør en kjempestor, utstoppet ekte isbjørn som til og med brøler når noen kommer i nærheten av den. Av de mer kuriøse gjenstandene i utstillingen er ringen til Roalds barnepike Betty. Hun ble gjort udødelig da Sydpolekspedisjonen oppkalte et fjell i Antarktis etter henne. 

 

Og apropos Sydpolen. Etter hjemkomsten ble det laget og solgt en masse «Sydpolsouvenirer» i forbindelse med bokutgivelser og Roald Amundsens foredragsturneer. «Merch» heter det vel i dag. SÆTRE kjeksfabrikk var en av sponsorene, og som takk fikk fabrikken en innrammet proteinkjeks, bakt etter en spesiell oppskrift utviklet av Roald Amundsen i samarbeid med SÆTRE. I et innrammet brev som vises i utstillingen har Roald Amundsen selv skrevet en hilsen og bekreftet at denne kjeksen var med ekspedisjonen helt til Sydpolpunktet og tilbake.

Fra utstillingen LÃ¥ven.jpg
besøkende i Amundsen Café.JPG

I utstillingen er historien til GJØA-ekspedisjonen viet en spesiell plass. Helt fra 1939 har en av de to originale navneplatene til GJØA vært oppbevart på Tomta. Først nå er dette sjeldne klenodiet kommet til heder og verdighet som utstillingens mest spesielle gjenstand. Navneplaten har vært med på hele reisen gjennom Nordvestpassasjen og ble reddet da GJØA etter ferden ble trukket på land i San Fransisco og satt på utstilling i Golden Gate Park. Polarskipet ble «renovert» da den norske kronprinsfamilien kom på besøk  under deres store Amerikatur i1939. Navneplatene var blant tingene som ble erstattet under den nokså hardhendte «repareringen» av GJØA, men heldigvis sendte en av norsk-amerikanerne i San Fransisco navnebrettet til den da nyopprettede stiftelsen «Roald Amundsens Minde».

​

Som fire små «annekser» til Polarutstillingen er hvert av toalettene i Servicehuset dekorert med bilder og tekster som utfyller selve hovedutstillingen. Hver dør er merket med navn som «Framheim», «Gjøa», «Skipperhuset» og «Gondolen». I sistnevnte er det store bilder fra interiøret i gondolen som hang under luftskipet Norge.

​

Da Servicehuset «Låven» ble innviet i 1997 var det et stort øyeblikk i Tomtas historie. Både gamle Borge kommune og senere Fredrikstad kommune la ned mye penger og et stort arbeide sammen med frivillige organisasjoner og ildsjeler for å modernisere Tomta. Meningen fra starten var at første etasje skulle romme et Roald Amundsen-museum, men så langt kom det aldri. Da den private Stiftelsen Roald Amundsens fødested tok over driften i 2020 var det ett av de prioriterte målene for Stiftelsen å få til en slik utstilling. «Drøm store tanker, nå høye mål» mer enn oppfyller de opprinnelige planene om et museum. Tittelen henspiller på Roald Amundsens liv, men kan kanskje også si litt om målsettingen for den nye Stiftelsen.

 

øa/2024

Som en tidsreise å gå inn i det mer enn 160 år gamle huset hvor Roald Amundsen ble født sommeren 1872.          - se her

Framheim

Les mer om overvintringshytta fra Sydpolekspedisjonen.        - se her

Amundsenbrygga

Les om historien til Amundsenfamiliens seilskuterederi og den nye «Amundsen-brygga» ved Glommastien.       - se her

Amundsen Park

Les om Parken rundt Skipperhuset

 - se her

Polartstillingen

Les mer om livet til eventyreren og polarutforskeren Roald Amundsen

- se her

Bilder fra området

Her ser du flere bilder fra Roald Amundsens Fødested.

se her

bottom of page