top of page

Drøm store tanker - nå høye mål

IMG_5763-1200x640.jpeg

Av Jan Ove Ekeberg, RAF

 

Som barn var Roald Amundsen en drømmer, som voksen nådde han drømmene sine og ble tidenes største polfarer. Tittelen på den nye utstillingen som nå etableres på fødestedet hans ga seg dermed selv: drøm store tanker – nå høye mål.

 

Stiftelsen Roald Amundsens fødested (RAF) startet arbeidet med utstillingen allerede i fjor høst, da en rekke fagpersoner og ildsjeler ble invitert til idédugnad. Etter dette har stiftelsen hatt flere møter med bidragsytere til det arbeidet som nå er i gang.

 

Arbeidet har skutt fart på nyåret, etter at RAF inngikk en samarbeidsavtale med Frammuseet. Vi har dermed fått bistand fra den erfarne museumsdesigneren, Marcus Thomassen, til å utforme utstillingen, som blir etablert i 1. etasje av «Låven» på Tomta.

Roald og «Den lille verdensbyen»

 

Artikkelforfatteren er ansvarlig for tekst og innehold i utstillingen, i samarbeid med pensjonert polarhistoriker, Susan Barr og med bidrag også fra museumsdirektør Geir O. Kløver på Frammuseet.

 

Samtidig klargjøres selve fødestedet, Skipperhuset «Tomta», for omvisninger. Hovedansvar for dette arbeidet har tidligere NRK-journalist, Øyvind Arntsen, kjent fra programmet «Museum», og i tillegg for store lokalhistoriske kunnskaper.

 

Meningen er at Arntsen og artikkelforfatteren skal samarbeide om å lage en sammenhengende fortelling av utstillingen, Drøm store tanker – nå høye mål, og omvisningen i Skipperhuset.

 

Utstillingen vil fortelle om Roald Amundsens liv, fra han var den unge drømmeren til han ble den store polfareren. Omvisningen i Skipperhuset, som Arntsen skriver guidemanual til, blir bredere. Den vil også omfatte historien om tiden Roald vokste opp i, om den gangen Fredrikstad var «Den lille verdensbyen» og skutene ved Sandesund seilte over verdenshavene.

 

Galleri Amundsen og Amundsen park

Det etableres nå også et bildegalleri, som blir fortløpende oppdatert på disse sidene. I tillegg vil 30-40 bilder bli å se i storformat i 2. etasje av låvebygningen på RAF, under navnet «Galleri Amundsen». Disse kommer etter hvert i salg.

 

Dette lokalet er nå pusset opp og vil være mulig å leie til bryllup, konfirmasjon og kurs, slik det har vært tidligere. Her vil RAF også arrangere foredrag om polarhistorien og alt knyttet til den. Det vil videre bli etablert en liten kafé og kino, i 2. etasje.

 

Det er med andre ord et omfattende arbeid RAF nå er i gang med, men med gode hjelpere og rause sponsorer er vi godt i gang. Vi må som andre følge utviklingen for smittespredning og vaksinering, men håper nå å åpne 14. mai.

 

Mer om selve arrangementet, åpningstider og annet, vil du finne på disse sidene så raskt det blir klart. Så her er det bare å følge med.

bottom of page